Toimenpidepankki

Toimenpidepankki

Kaipaatko inspiraatiota tai esimerkkejä vesiensuojelusta? Mahdollisia toimenpiteitä on paljon. Toimenpidepankista organisaatiosi saa konkreettisia ideoita ja esimerkkejä vesiensuojelutoimista, joita Itämerihaasteen verkostoon kuuluvat organisaatiot ovat toteuttaneet. Niitä voi selata teeman, toimijatyypin, maan, vuoden tai hakusanan perusteella.

Liity Itämerihaasteen verkostoon – sitoudu vesiensuojelutyöhön ja hyödynnä kansainvälistä asiantuntijaverkostoa. Ohjeet löytyvät täältä.
Toimenpidepankkiin voi aina lähettää ideoita uusista toimista. Kuuluuko organisaatiosi jo Itämerihaasteen verkostoon? Onko teillä hyviä esimerkkejä vesiensuojelutoimista, joita haluaisitte jakaa? Kertokaa meille työstänne täyttämällä tämä lomake. Lisäämme toimenpiteenne kartalle.

Maatalous

Tietoisuuden lisääminen

Haitalliset aineet

Roskaaminen yms.

Öljyntorjunta

Tutkimus ja tarkkailu

Vesiliikenne

Hulevesien hallinta

Strategiat ja ohjelmat

Jätevedet

Muu

Valuma-alue

Selaa toimenpiteitä

Vesiensuojeluteema

Työkaluteema

Maa

Toimijaryhmä

Avainsana
Vuosi

Vapaa sanahaku

Purojen teemavuosi

Toteuttaja: Vantaan kaupunki   ●   Vuosi: 2015   ●   Osoite: Pakkalankuja 5, Vantaa, Suomi

Vantaan kaupunki nimesi vuoden 2015 purojen teemavuodeksi.© City of Vantaa

Kuvaus

Teemavuoden aikana on pidetty purokunnostustalkoita, joissa on mm. kitketty haitallista vieraslajia jättipalsamia ja rakennettu kutusoraikkoja taimenille. Kaupunkilaisille on järjestetty luontoretkiä puroille ja syksyllä lisäksi erityisiä taimenen kudunseurantaretkiä.

Hyödyt

Tietoisuuden lisääminen puroretkiä järjestämällä auttaa asukkaita ymmärtämään niiden arvon ja lisää kunnioitusta puroluontoa kohtaan. Jättipalsamin kitkeminen on ollut hyvin tuloksellista. Kasvustojen leviäminen on saatu hyvin kuriin ja alkuperäinen kasvilajisto on jo seuraavan kesän aikana päässyt leviämään takaisin vanhoille kasvupaikoilleen. Paikalliset ihmiset ovat myös omatoimisesti innostuneet kitkemään jättipalsamia. Rakennetut kutusoraikot parantavat taimenien lisääntymismahdollisuuksia Vantaan puroissa. Myös jättipalsamien kitkeminen parantaa taimenen elinolosuhteita, kun maaperän eroosio heikkenee syväjuurisen ja monivuotisen alkuperäiskasvilajiston levittäytyessä takaisin purojen varsille.

Taustatiedot

Purojen teemavuosi on täysin vapaaehtoinen toimenpide ja kaikki osallistujatahot ovat mukana vapaaehtoisesti. Idean taustalta löytyvät Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura (SKES) ja Vantaan vaelluskalatyöryhmä.

Lisätietoja

Nimi: Sinikka Rantalainen   ●  Sähköpostiosoite: sinikka.rantalainen (a) vantaa.fi   ●  Kotisivu: www.vantaa.fi