Toimenpidepankki

Toimenpidepankki

Kaipaatko inspiraatiota tai esimerkkejä vesiensuojelusta? Mahdollisia toimenpiteitä on paljon. Toimenpidepankista organisaatiosi saa konkreettisia ideoita ja esimerkkejä vesiensuojelutoimista, joita Itämerihaasteen verkostoon kuuluvat organisaatiot ovat toteuttaneet. Niitä voi selata teeman, toimijatyypin, maan, vuoden tai hakusanan perusteella.

Liity Itämerihaasteen verkostoon – sitoudu vesiensuojelutyöhön ja hyödynnä kansainvälistä asiantuntijaverkostoa. Ohjeet löytyvät täältä.
Toimenpidepankkiin voi aina lähettää ideoita uusista toimista. Kuuluuko organisaatiosi jo Itämerihaasteen verkostoon? Onko teillä hyviä esimerkkejä vesiensuojelutoimista, joita haluaisitte jakaa? Kertokaa meille työstänne täyttämällä tämä lomake. Lisäämme toimenpiteenne kartalle.

Maatalous

Tietoisuuden lisääminen

Haitalliset aineet

Roskaaminen yms.

Öljyntorjunta

Tutkimus ja tarkkailu

Vesiliikenne

Hulevesien hallinta

Strategiat ja ohjelmat

Jätevedet

Muu

Valuma-alue

Selaa toimenpiteitä

Vesiensuojeluteema

Työkaluteema

Maa

Toimijaryhmä

Avainsana
Vuosi

Vapaa sanahaku

Menetelmämessut

Toteuttaja: Viron luonnontieteiden opettajien liitto   ●   Vuosi: 2015   ●   Osoite: Tallinna

© Association of the Estonian Nature Study TeachersViron luonnontieteiden opettjiaen liitto järjesti käytännönäheisen työpajan maaliskuussa 2015. Työpajan tavoitteena oli oppia ja työstää uusia ja innovatiivisia opetusmenetelmiä. Yksi aiheista oli "meri". Ohjeistuksia on esitelty yleisölle ympäristökavatuslehdessä, netissä ja TV:ssä.

Kuvaus

Työpaja järjestettiin menetelmämessujen muodossa. Ensin uusia ja innovatiivisia opetusmenetelmiä esiteltiin osallistujille. Esitysten innoittamana neljä työryhmää tuotti omia menetelmiään neljästä eri teemasta, joista yksi oli meri. Tämä ryhmä keskittyi opettajien aisteihin oppimisvälineinä. Hajoituksen tavoitteena oli esitellä oppilaille merieliöstön monimuotoisuutta, käyttää ja kehittää heidän aistejaan sekä lisätä oppilaiden ymmärrystä näkövammaisten ihmisten elämästä.

Opetusmenetelmässä ehdotetaan, että oppilasryhmä menee merelle veneellä. Heitä pyydetään sitomaan silmänsä ja käyttää muita aisteja, ja haistamaan meren tuoksua, kuuntelemaan meren ääniä, tunnustelemaan kalansuomuja, häyheniä ja erikokoisia kiviä ym. Oppilaita pyydetään kuvailemaan, mitä he aistivat. Tällainen opetusmenetelmä sisältää ulkona luonnossa oppimista, mutta myös edistää oppilaiden ymmärrystä siitä, millaista on elää ilman kaikkia aisteja.

Kaikki neljä uutta opetusmenetelmää kuvailtiin lyhyesti ja esiteltiin muille opettajille

Hyödyt

© Association of the Estonian Nature Study TeachersToivomme, että lukijat saavat näistä menetelmistä uusia ideoita tehokkaampaan ja mielenkiintoisempaan ympäristöasioiden opetukseen.

Taustatiedot

Viron luonnontieteiden opettajien liitto on vuonna 1993 perustettu yhdistys, joka yhdistää virolaisia alan opettajia. Yhdistyksen tavoitteena on tuke ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen kasvatuksen kehittymistä Virossa. Pääasialliset toimintamuodot ovat koulutusten järjestäminen virolaisille opettajille ja muille kouluttajille sekä koulutuksellisen lehden (Kägu eli Käki) julkaiseminen. Yhdistys toimii pääasiassa projektien kautta, jokapäiväiset toiminnot ja nettisivuston ylläpito ovat vapaaehtoistyötä.

Yllämainitut Menetelmämessut käynnistyivät INNOVE-säätiön tuella, joka kustansi tapahtuman tilat ja ammattimaisen moderaattorin. Loput osallistujat (esiintyjät, opetusmenetelmien kehittäminen) työskentelivät vapaaehtoisesti.

Tapahtuma oli arvokas mahdollisuus kokoontua ja keskustella tehokkaista opetusmenetelmistä, kehittää uusia ohjeita ja esitellä tulokset laajemmalle yleisölle. Työpajaa esiteltiin Tallinnan TV:ssä.

Lisätietoja

Nimi: Anne Kivinukk   ●  Sähköpostiosoite: anne.kivinukk ( at ) gmail.com   ●  Kotisivu: http://loodusaineteliit.wordpress.com/.