Tervetuloa löytämään tukea vesiensuojeluun!

Tervetuloa löytämään tietoa, esimerkkejä ja käytännön vinkkejä vesiensuojeluun!

Tools for water protection  eli Työkaluja vesien suojeluun on verkkotyökalupakki, joka tukee paikallistason vesiensuojelutoimia. Se auttaa kaupungeissa, kunnissa, yrityksissä, kansalaisjärjestöissä ja muissa organisaatiossa työskenteleviä ammattilaisia ja asiantuntijoita konkreettisessa työssä, strategisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa.

Työkalupakki tarjoaa tietoa ja työkaluja vesiensuojeluun. Käytännön vinkkien, työkalujen ja tiedon lisäksi käytettävissä on toimenpidepankki, jossa voit tutustua paikallisten organisaatioiden toteuttamiin lähivesien ja Itämeren suojelutoimiin sekä jakaa oman organisaatiosi suorittamia toimenpiteitä.

Tämä sivusto sai alkunsa vuonna 2015 EU Life+ -ohjelman rahoittaman CITYWATER-projektin ja Itämerihaasteen yhteistyönä. Ensimmäiset työkalut perustuvat CITYWATER-hankkeen tuloksiin. Nyt sivustoa ylläpitää ja päivittää Itämerihaaste. Työkalupakissa on tilaa uusille työkaluille ja toimenpiteille, joten ota yhteyttä (ks. sivun alareuna) ja kerro meille ideasi!

Lue lisää sivulta Tietoa meistä!EU life

Itämerihaaste

Paikallinen toiminta on tärkeää. Liity verkostoon ja hyödynnä ideoita, esimerkkejä, hyviä käytäntöjä ja yhteistyömahdollisuuksia.

Lue lisää

Viestintästrategia

Tutustu vinkkeihin ja ohjeisiin, joiden avulla kerrot vesiensuojelun hyödyistä tehokkaasti ja saat viestisi perille.

Lue lisää

Kustannus-hyötyanalyysi

Tutustu tapoihin arvioida vesiensuojelun rahallisia hyötyjä sekä siihen, kuinka hyödyt voidaan suhteuttaa toteutuskustannuksiin.

Lue lisää

Hulevesiratkaisujen toteuttaminen

Suunnitteletteko luonnonmukaisen hulevesiratkaisun käyttöönottoa? Tutustu ratkaisuihin, vinkkeihin ja käytännön työhön liittyviin suosituksiin.

Lue lisää

  

Esimerkkejä vesiensuojelutoimista Toimenpidepankissa

Hae inspiraatiota ja ideoita Itämerihaasteen verkoston toteuttamista vesiensuojelutoimista.
Selaa Toimenpidepankkia!

Maatalous

Tietoisuuden lisääminen

Haitalliset aineet

Roskaaminen yms.

Öljyntorjunta

Tutkimus ja tarkkailu

Vesiliikenne

Hulevesien hallinta

Strategiat ja ohjelmat

Jätevedet

Muu

Valuma-alue


Automaattinen kemiallinen fosforinpoiston järjestelmä

Toteuttaja: AS Tallinna Vesi   ●   Vuosi: 2015   ●   Osoite: Ädala 10, Tallinna, Viro

Automaattinen kemiallinen fosforinpoiston järjestelmä vahvistaa resurssitehokasta ja hallittua järjestelmän toimintaa jätevedenpuhdistamolla.© AS Tallinna Vesi

Kuvaus

AS Tallinna Vesi (vesilaitos ja jätevedenpuhdistamo Tallinnassa) on vuonna 2015 asentanut uuden automaattisen kemiallisen fosforinpoiston järjestelmän jätevedenpuhdistamolleen. Järjestelmän sensorit mittavat  fosforin pitoisuutta käsiteltävässä jätevedessä ilmastustankkien jälkeen, ennen veden siirtymistä laskeutusaltaisiin. Sensorien mittaaman tuloksen ja virtaaman perusteella järjestelmä annostelee  käsiteltävään veteen tarvittavan määrän koagulanttia (fosforia sitovaa kemikaalia), jotta puhdistusprosessissa saavutetaan tehokkaasti tavoitteena oleva fosforinpoistotaso.

Hyödyt

Uusi järjestelmä mahdollistaa prosessissa käytettävän koagulantin optimaalisen hyödyntämisen: järjestelmän sensorit mittaavat vedessä olevan fosforin määrän ilmastustankkien jälkeen ja annostelee juuri sopivan määrän koagulanttia, jotta tavoitteen mukainen fosforinpoistotaso saavutetaan.

Järjestelmä auttaa myös huomaamaan reaaliajassa nopeat muutokset käsiteltävän jäteveden fosforipitoisuudessa. Näin jäljitetään nopeasti etukäteen tuntemattomat ja odottamattomat päästöt jätevedessä tai löydetään mahdolliset ongelmat koagulointia edeltävässä puhdistusprosessissa. Samalla voidaan jatkuvasti arvioida, onko jätevedenkäsittelyprosessin muissa osissa tarvetta muutokseen.

Uusi järjestelmä tuo yritykselle hyötyä resurssien säästön kautta ja samalla laitos pystyy paremmin kontrolloimaan fosforinpoistoa ja puhdistustulosta. Näin ollen saavutetaan luotettava ja tasainen puhdistustulos, joka on linjassa yrityksen omien tavoitteiden ja lain edellytysten kanssa.

Taustatiedot

Kokonaisfosforin sallittu pitoisuus puhdistetussa jätevedessä Virossa on 0,5 mg/l. Tämä tavoite saavutettiin jo ennen investointia uuteen järjestelmään. Tästä huolimatta yritys halusi ottaa uuden järjestelmän käyttöön ja näin saavuttaa yhä paremman kontrollin kokonaisjärjestelmästään ja puhdistustuloksista, jotka vaikuttavat suoraan myös Itämeren tilaan.

© AS Tallinna Vesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisätietoja

Nimi: Maris Neeme   ●  Sähköpostiosoite: maris.neeme ( at ) tvesi.ee   ●  Kotisivu: www.tallinnavesi.ee